Uitvaartspreekster

 

Uitvaartspreekster Dorien Leijzer-Köster voor een persoonlijk afscheid. Zie ook http://www.buiten-gewoonafscheid.nl

Opeens is dat onherroepelijke moment daar: iemand is overleden.

En dan sta je er opeens voor: een afscheid regelen voor crematie of begrafenis terwijl je nog onder de indruk bent van het moeten loslaten van een geliefde, familielid of vriend. De uitvaartondernemer kan voor je de praktische zaken regelen, zoals de kist, de kaarten, het reserveren van het crematorium of de begraafplaats.

Maar dan komt het persoonlijk inhoud geven ter sprake.

Afscheid nemen is meestal verdrietig. Loslaten van een geliefde is niet zomaar gedaan. Voorbereid of onvoorbereid, het is altijd weer schrikken als het levenseinde daar is. De confrontatie met de eindigheid van ieder mens is sinds mensenheugenis een belangrijk moment. De tijd lijkt even stil te staan. Gestolde tijd noem ik dat graag.

Het helpt enorm als de dagen van afscheid een vertrouwde  plek worden om een passende uitvaart te ontwikkelen, waar

  • onmacht de ruimte krijgt,
  • de verhalen en herinneringen mogen klinken,
  • verdriet gedeeld kan worden en afgewisseld kan worden met de vreugde en het plezier van het leven van een mens die uniek was,
  • zonder schroom gebrainstormd kan worden over de vele mogelijkheden die wenselijk zijn,
  • langzamerhand vanuit de shock en/of het verdriet eigen rituelen ontstaan, die de familie zoveel mogelijk zelf vorm zal kunnen gaan geven met unieke symbolen, verbonden aan het levensverhaal,
  • woorden of verhalen van binnenuit ontstaan; dan zijn ze na een zekere gewenning mogelijk ook te vertellen,
  • in de rust van de dagen met herinneringen en verhalen verbinding kan ontstaan tussen degenen die achterblijven,

Kwaliteiten verdwijnen soms even door emoties van  verlies. Door ondersteuning, begeleiding, rust en vertrouwen komen deze kwaliteiten en talenten van de familieleden weer naar boven. Wanneer er iemand bij is die dit rotsvaste vertrouwen heeft en de familie helpt  weer vaste grond onder de voeten te krijgen,  zullen de eigen krachten toenemen. Dat is  de rol  die ik graag wil vervullen.

Meer informatie: http://www.buiten-gewoonafscheid.nl